Dalgasparken består af 72 boliger, 860 m2 erhverv og 1070 m2 p-kælder. Lavenergiboligbyggeri med målsætning om CO2-neutral ventilation med varmegenvinding ved hjælp af solceller og optimal klimaskærm.
Projektbeskrivelse
Dalgasparken er etableret som medejerboliger af boligselskabet Fruehøjgård og realiseret på baggrund af en arkitektkonkurrence, der lagde vægt på energi-og miljørigtige løsninger, der er udviklet af energispecialistfirmaet Cenergia.
Anvendelsen af solceller blev støttet af EU-Resurgence programmet og SOL-1000 programmet.
Der benyttes en fælles varmegenvindingsløsning med individuel brugerstyring fra firmaet EcoVent.
Solcellerne, 200 m2 fra SchUco, er placeret på den sydvendte del af bygningens trappetårne.
Forventet årlig ydelse: 10-12.000 kWh. Dvs. at der kan spares 400-500 kWh pr. bolig.
I samarbejde med entreprenørfirmaet KPC er der gjort et stort arbejde ud af, at sikre lufttætheden. Det er sket ved gentagne blowdoor-tests udført af Cenergia.
Baseret på målinger i 2004 blev det vurderet, at årsforbruget til varme og varmt vand var 206.310 kWh for de 32 boliger med et areal på 3322 m2, som har været beboede i måleperioden.
Dette svarer til et års energiforbrug på 62 kWh pr. m2 til varme og varmt vand og svarer til en gennemsnitlig varmeudgift på 27,90 kr/m2, som kan sammenlignes med en normaludgift på 55 kr./m2.
Hermed er der opnået en besparelse på næsten 50% i forhold til normalt.
Ud fra dette tyder det på, at der kan forventes et normalforbrug af fjernvarme på 122kWh/m2 om året for denne type byggeri.
Hvis der var inkluderet solvarme til varmt vand, kunne man have sparet yderligere 17 kWh/m2, så man kunne komme ned på 45 kwh/m2 om året.
Alt i alt må det siges at være et godt resultat, som faktisk er bedre end den beregnede besparelse på 46% i forhold til normalt.
Besparelsen stammer alene som nævnt fra en indsats omkring tæthed af byggeriet i kombination med brug af ventilation med varmegenvinding, som blev gennemført med et lavt elforbrug, der bliver modsvaret af et tilsvarende el-tilskud fra 200 m2 solceller.
Erfaring
Evaluering af projektet:
For de fælles varmegenvindingsanlæg fra EcoVent med individuel brugerstyring og en kapacitet på omkring 2000 m3 i timen, blev der målt et elforbrug på 373 W eller ca. 34 W pr. bolig for en løsning med DC eller jævnstrømsventilatorer (som egentlig skulle have et direkte bidrag fra solceller, men det viste sig, at de monterede PV-mixere, der skulle bruges til dette, ikke var monterede som de skulle).
For en løsning med AC eller vekselstrømsmotorer, som stadig var af en god kvalitet, blev der målt ca. det dobbelte i elforbrug, 748 W eller ca. 53 W pr. bolig.
I forhold til dette forventes et elforbrug på omkring 89 W pr, bolig for almindelige ventilatorer. Dette svarer til årlige elbesparelser på henholdvis 532 kWh og 306 kWh pr. bolig svarende til 692 kr. og 490 kr. pr. bolig. Altså en meget fornuftig investering i en mere effektiv ventilation.