Et presserende behov for at sammenlægge to skoler og to fritidsordninger i Furesø Kommune og udvide skolekapaciteten ved Lyngholmskolen førte til en beslutning om præfabrikeret modulbyggeri.
Projektbeskrivelse
Det præfabrikerede byggeri har den store fordel, at modulerne produceres i beskyttet klima under tag uden byggefugt og med mulighed for fokus på tæthed i detaljerne. Omkring 80 % af byggeprocessen er udført under tag.
Bygningsanlægget består af fem 20 x 20 meter store blokke, som er sikret ordentlig dagslystilførsel via ovenlys i midten af de store kompakte energioptimerede voluminer. Anlæggets enkle bygningskroppe gives liv ved de tilbagetrukne vindues- partier, som er skærmet mod den højtstående sol af bygningens tag og den indskudte balkon.
Bygningskroppe, med udvendig beklædning af sortmalet lærketræ, giver mulighed for yderligere solafskærmning.
De markante nicher i de sorte bygninger, og træsøjlerne der bærer balkonerne, fremtræder imødekommende med gyldent oliebehandlet træ.
Organisering
Information om dette projekt er hentet fra Miljøstyrelsens bygningsark. Bygningsarkene er udarbejdet af en projektgruppe under ledelse af Teknologisk Institut for Miljøstyrelsen med midler fra MUDP. Bygningsarkene er projektgruppens bud på eksempler over danske byggerier med fokus på bæredygtighed. Kontaktperson for Miljøstyrelsen er Miljøteknologienheden (Signe Kromann-Rasmussen: sikro@mst.dk eller Helle Winther: hpe@mst.dk) og for Teknologisk Institut, Kasper Lynge Jensen (kalj@teknologisk.dk). Projektgruppen består af Teknologisk Institut, AplusB, Tæthus, Det Økologiske Råd, Bygherreforeningen og KommunikationsKompagniet.
Vurdering og beskrivelse af bæredygtighed
Bygningerne er ikke kun udviklet med fokus på bæredygtige løsninger. Præfabrikationsprocessen i haller og anlæg samt drift af byggepladsen er også miljøoptimeret med udstrakt kildesortering af byggeaffald, brug af LED-belysning med dagslysstyring, højisolerede skurvogne med varmepumper og tomgangsregulativ på køretøjer.
- Træ og gips er dominerende materialer i byggeriet med lav miljøbelastning. Ved brug af lærk, som har lang holdbarhed til udvendig beklædning er driftsudgifterne også minimeret
- Ved den industrielle produktion kommer materialerne i store leverancer til fabrikken, hvilket minimerer transportbelastningen
- Træ, gips og mineraluld kan genanvendes
- Der er gennemført LCA analyser i forbindelse med valg af materialer for at sikre minimeret miljøbelastning og et godt indeklima. Således anvendes der ikke-imprægneret lærketræ, gips og linoleum
- Træ som væsentligste komponent er en fornybar ressource
- Med 400 mm mineraluld i facaderne og med vinduer med en U-værdi på 0,76 samt en sikring af bygningens tæthed er det let at opfylde lavenergiklasse 1
- Varmepumpe på jordslanger nedlagt i skolens boldbane leverer opvarmning til lavenergibygningerne
- Anlægsudgifter, ekskl. grundudgifter, er relativt lave
- Bygningsanlægget udstråler varme og menneskelighed i en stilfærdig, smuk arkitektur
- Generel tilgængelighed for mennesker med handicap har ikke været tilgodeset
- Med linoleum, gips og ikke-syntetiske malingstyper har huset basis for et godt indeklima