[ Dansk | English ]
{{ getBasketItemCount() }}

Villa i Højbjerg

Artikel oprettet: 02.03.16


Denne private villa fra 1978 har undergået en total transformation, hvor der både er optimeret på arkitektur, dagslys, indeklima og materialer i huset.

Projektbeskrivelse

Projektet er et eksempel på, at man kan opgradere arkitekturen, samtidig med at man minimerer energiforbruget via nye tekniske installationer og forbedrer indeklimaet.

Den nye facade- og tagbeklædning er udført i cedertræ, der ikke skal vedligeholdes og nemt kan udskiftes hvis nødvendigt.

Mange af denne type villaer fra 70’erne lever ikke op til dagens krav, hverken æstetisk, funktionelt eller miljømæssigt, men de er ofte forholdsvis billige og meget rummelige og har dermed et potentiale for opgradering.

Renoveringen har i 2014 fået Aarhus kommunes byfornyelsespris.

Organisering

Information om dette projekt er hentet fra Miljøstyrelsens bygningsark. Bygningsarkene er udarbejdet af en projektgruppe under ledelse af Teknologisk Institut for Miljøstyrelsen med midler fra MUDP. Bygningsarkene er projektgruppens bud på eksempler over danske byggerier med fokus på bæredygtighed. Kontaktperson for Miljøstyrelsen er Miljøteknologienheden (Signe Kromann-Rasmussen: sikro@mst.dk eller Helle Winther: hpe@mst.dk) og for Teknologisk Institut, Kasper Lynge Jensen (kalj@teknologisk.dk). Projektgruppen består af Teknologisk Institut, AplusB, Tæthus, Det Økologiske Råd, Bygherreforeningen og KommunikationsKompagniet.

Vurdering og beskrivelse af bæredygtighed

Kreativ og fornuftig genbrug af den eksisterende bygningsmasse er en væsentlig indsats for at minimere ressourcetryk og affaldsmængder. Dette projekt sikrer således et rimeligt ordinært parcelhus fra 70’erne nyt liv i god overensstemmelse med en nutidig families behov.

  • Prisen for renoveringen på knap 10.000 pr. m2 viser, at en  gennemgribende renovering kan være en fornuftig  løsning også økonomisk
  • Der er arbejdet med materialeoptimering ved valg af ubehandlet cedertræ
  • At husets basale ressourcer er genbrugt i stedet for at blive revet ned er meget væsentligt for projektets bæredygtighed
  • Den nye facadebeklædning er monteret med skjult fastgørelse, hvilket gør nedtagning uden værditab vanskeligere
  • Med maksimalt brug af træ til både tag og facade er der valgt fornybare ressourcer
  • Huset har fået en smuk ny facade, men desværre er den oplagte mulighed for en samtidig efterisolering af tag og facade ikke udnyttet. Energibehovet pr. m2 er ikke oplyst, men er næppe opgraderet til fremtidens standard, selvom de tekniske installationer er nye
  • Indeklimaet er optimeret med naturlig ventilation via et nyt glasparti i taget, som åbnes efter behov
  • Daglysforsyningen er forbedret ved introduktion af et stort ovenlysparti midt i huset. Dermed er indeklima forbedret, og elforbrug reduceret

 undefined



Facts om projektet

Projektadresse

Albert Naurs Vej 20
8270 Højbjerg
Danmark

Kontaktpersoner

Navn: Signe Kromann-Rasmussen
Email: sikro@mst.dk

Hovedområde

Energiforbrug og produktion

Kategorier

Indeklima, Luftkvalitet, Materialer

Boligtype

Familiebolig

Bebyggelsestype

Enfamiliehus

Ejerforhold

Privat

Entreprenør

  • Raunstrup

Rådgiver

  • LOOP architects og Tækker Rådgivende Ingeniører

Anlægspris pr. m2

DKR 9090,-

Bygningsareal, etager

165 m2, Jf. BBR

Opvarmningsform

Fjernvarme

Relaterede projekter

Enfamiliehus i Knebel, Under Solen 3, Villa i Roskilde