Friland 19 er et enfamiliehus på 51 m2 og en del af andelsforeningen Friland, der blev stiftet uden for Rønde i 2002.
Projektbeskrivelse
I 2014 havde økolandsbyen 40 husstande, hvor beboerne eksperimenterer med bæredygtig livsstil, gældsfrihed og selvstændigt erhverv.
Landsbyens bygninger er eksperimenterende og opført i natur- og genbrugsmaterialer.
Formålet med Friland 19 er at demonstrere, at det er muligt at lave et nul-energihus af naturmaterialer. En blowdoortest af huset viste 0,18 l/s/m2. Det skal holdes op imod 0,5 l/s/m2 og 1,5 l/s/m2, som er kravene for hhv. LE2020 og almindeligt byggeri.
Friland 19 har ventilationsvinduer, der sender forvarmet luft ind ad vinduerne, og huset er udført uden kuldebroer og er ikke forsynet med en varmekilde.
Hensigten er at teste, om huset kan varmes op med overskudsvarmen fra madlavning, anden elektricitet og passiv solvarme.
Organisering
Information om dette projekt er hentet fra Miljøstyrelsens bygningsark. Bygningsarkene er udarbejdet af en projektgruppe under ledelse af Teknologisk Institut for Miljøstyrelsen med midler fra MUDP. Bygningsarkene er projektgruppens bud på eksempler over danske byggerier med fokus på bæredygtighed. Kontaktperson for Miljøstyrelsen er Miljøteknologienheden (Signe Kromann-Rasmussen: sikro@mst.dk eller Helle Winther: hpe@mst.dk) og for Teknologisk Institut, Kasper Lynge Jensen (kalj@teknologisk.dk). Projektgruppen består af Teknologisk Institut, AplusB, Tæthus, Det Økologiske Råd, Bygherreforeningen og KommunikationsKompagniet.
Vurdering og beskrivelse af bæredygtighed
Friland 19 er et godt eksempel på et smukt, velbygget og bæredygtigt tiny house:
- Indeklimaet er prioriteret med ventilationsvinduer, åndbar klimaskærm og restriktivt materialeval
- Der er benyttet fornybare byggematerialer som træfiberisolering, og træet er overfladebehandlet med linolie
- Et familiehus på netto 41 m2 med entré, badeværelse, køkken/alrum og tre værelser
- Vandbesparende installationer
- Vandhaner er uden bly og hexavalent chrom, hvilket er godt for miljøet og egen sundhed, da man undgår afsmitning til drikkevand
- Der er regnvandsopsamling og lokal spildevandsop- samling
- Nogle byggematerialer er genbrug
- Jordskruefundament
- Grønt tag med stenbedsplanter
- Socialt fællesskab i andelsforeningen
- Miljøprofilen for ydervæggen er grundet miljøudledning- en fra driften, der her er regnet som elvarme, højere end referenceydervæggene