En nedslidt næsten 100 år gammel typisk københavnsk brokvarterejendom, hvor det trods et stort varmeforbrug var meget svært at holde varmen om vinteren, fik en realiseret energibesparelse på 50%.
Projektbeskrivelse
Formålet med projektet har været at udvikle løsninger til renovering ældre etageejendomme og at afprøve/demonstrere løsningerne på oprindeligt to ejendomme i det indre København. Den ene ejendom ligger på Ryesgade 30 og den anden ligger på Herman Triers Plads, hvoraf den sidstnævnte måtte udgå af projektet undervejs.
Den største udfordring i projektet har som udgangspunkt været, at ejendommenes facader er bevaringsværdige, og dermed var udvendig efterisolering udelukket. Fra projektets start har det været intentionen at demonstrere og teste andre isoleringsmaterialer end traditionel isolering, herunder specielt indvendig isolering udført med kompaktisolering.
Ejendommen på Ryesgade 30 har undergået en totalrenovering i forbindelse med den bygningsfornyelse, der blev projekteret i 2010 og gennemført fra efteråret 2011 og 14-15 måneder frem. Byfornyelsesprojektet omfattede bl.a. nye køkkener og badeværelser, vinduesudskiftning, udvendig efterisolering på en brandgavl og etablering af mekanisk ventilation.
I den forbindelse gav EUDP-projektet mulighed for at "opgradere" renoveringen ved at give tilskud til energibesparende løsninger som f.eks. bedre isolerende vinduer, indvendig isolering af facaderne, varmegenvinding på ventilationen etc. samt udvikling, målinger og evalueringer.
For at kunne vælge de bedste energibesparende løsninger til ejendommen til den bedste pris, blev det besluttet at begynde med at renovere en enkelt lejlighed, en "prøvelejlighed", hvor forskellige tiltag blev afprøvet, målt og evalueret inden den totale renovering.