Masteskurene og Mærsehuset er fredede ejendomme, hvorfor omdannelsen til nye funktioner skulle følges tæt og godkendes af Det Særlige Bygningssyn og Kulturarvsstyrelsen.
Projektbeskrivelse
Restaureringen respekterer de gamle skure og er dristig moderne i sit valg af løsninger, som alle er præget af godt håndværk.
De mere end 200 år gamle depoter til flådens master og sejl skulle hæves 82 cm for ikke at ligge i et bassin lavere end nutidens terræn. For at respektere og eksponere de utroligt flotte trækonstruktioner, som danner skurene, er nye tilføjelser holdt fri af den oprindelige konstruktion.
Isolering til at sikre et brugbart indeklima er 3-lagsruder monteret uden for trækonstruktionen umiddelbart bag den oprindelige klinkbeklædning, som tillader et smukt strejflys gennem ruderne. Inden for glasset er der monteret lærreds- paneler, som giver et diffust lysindfald.
Primærkilden til dagslys kommer ned over den mægtige trækonstruktion fra ovenlyspaneler mellem tagfladerne. Projektet modtog Københavns Kommunes arkitekturpris 2009.
Erfaring
Renoveringen er et resultat af et engageret samarbejde mellem arkitekter, entreprenører og Fredningsmyndighederne. Der har været vilje til at billiggøre vanskelige processer ved genbrug af materialer bl.a. rester fra en strandbar i terrænet omkring projektet.
- Træ og bomuld er primærmaterialer med lav miljøbelastning
- Genbrug af hovedkonstruktionens planker, taglægter, tømmer, beslag, vinduer m.m. har sikret høj andel af genanvendelse og fastholdt stedets ånd
- En stor del af beslagene fra de oprindelige bygninger er genanvendt, og nye beslag er smedet af hængsler fra en nedlagt militærbygning
- Konstruktionen kan dekomponeres og tillader dermed fremtidige generationer at genbruge den
- Træ er hovedmaterialet – en fornybar ressource. Nye planker er spejlskåret af Douglas kernetræ og linoliebehandlet
- Tagkonstruktionen er hævet, så der er plads til 250 mm isolering i tag. Ved at hæve bygningen blev der plads til 450 mm isolering i terrændæk (energibehovet er desværre ikke oplyst)
- Indretningen er fleksibel, med mange udnyttelsesmuligheder
- Restaureringsomkostninger pr. m2 er lave og dokumenterer, at genbrug af bygningsressourcerne har mange fordele
- Den arkitektoniske, historiske og æstetiske kvalitet er høj
- Adgangsforholdene til bygningerne er ikke optimeret til generel tilgængelighed
- Det er ikke dokumenteret, om overophedning via taglysene er undgået
Information om dette projekt er hentet fra Miljøstyrelsens faktark. Faktaarkene er udarbejdet af en projektgruppe under ledelse af Teknologisk Institut for Miljøstyrelsen med midler fra MUDP. Faktaarkene er projektgruppens bud på eksempler på bæredygtigt byggeri. Kontaktperson i Miljøstyrelsen er Miljøteknologienheden (Signe Kromann-Rasmussen: sikro@mst.dk eller Helle Winther: hpe@mst.dk) og på Teknologisk Institut Peter Holm Ishøy (phi@teknologisk.dk). Projektgruppen består af Teknologisk Institut, Aplusb, Tæthus, Det Økologiske Råd, Bygherreforeningen og KommunikationsKompagniet.