I Toftlund ligger Brundtlandparken bygget 1995. Bygningen har BIPV i tag og PV i facade
Projektbeskrivelse
Der er lagt vægt på bygningens arkitektoniske kvalitet og karakter. Bygningens centrale atriumgård har et stort shedtag, hvor solcellerne er integreret i termoruderne, og derfor både fungerer som bidrag til elproduktionen og som skyggegivere til atriet.
På syd-øst facaden er også opsat solceller, som ligeledes producerer energi og giver skygge til bagvedliggende kontorer. Det er dog ikke alle steder, hvor solcellerne er placeret, der produceres energi. Kun 60% af felterne på taget er aktive. Resten er opsat for at skabe et ensartet arkitektonisk udtryk. Til gengæld er de aktive solceller nærmest tagets kip - placeret så de fra marts til september på intet tidspunkt er i skygge.
kilde: www.danskbyokologi.dk (FBBBs tidligere database)
Solcellerne er desuden forbundet vandret, så de sætter ud, efterhånden som skyggen fra shedtaget foran, når dem. Således der ikke er flaskehalse i systemet - blot reduceret udbytte - som er proportionalt med det skyggede areal.
Folien, som er brugt i forbindelse med lamineringen af tagmodulerne, er mat, hvorved solcellernes kanter fjernes, og der skabes en jævn skygge på gulvet.
Arkitektur
Det er tydeligt at også detaljeringen af solcellepanelerne har betydning for det arkitektoniske udtryk. Solcellerne ligger i et mønster med matte mellemrum, hvilket betyder, at cellernes stærkt spejlende effekt brydes. Mønsteret dækker hele panelet, men i dette tilfælde er det som nævnt, kun en del af cellerne der er forbundet og producerer el. Den tilsigtede arkitektoniske virkning er opnået og bygningen fremstår arkitektonisk sammenhængene.
Integrationen af solceller er vellykket, men som demonstrationsbyggeri kan Brundtland Centeret kun i princippet danne forbillede for andet end meget specielt byggeri.
Udgifterne til solcelleanlægget er 70.400 kr/kWp - ca. 4.500 kr./m2
kilde: SolEnergiCenterets (bla. Teknologisk institut) datablad 1. januar 2001