[ Dansk | English ]
{{ getBasketItemCount() }}

Rønnebækhave II

Artikel oprettet: 05.01.16


Passivhus projektet Rønnebækhave ll i Næstved omfatter 8 boliger opført efter de tyske passivhus principper; god klimaskærm, vinduer, lufttæthed, energieff. ventilation med varmegenvinding & jordvarme

Projektbeskrivelse

I Danmark startede udviklingen senere end i Sverige og Tyskland. Det første danske passiv hus byggeprojekt, var Rønnebækhave II i Næstved. Rønnebækhave II i Næstved blev færdigt i februar 2006. Det omfatter en lille boligblok med otte lejligheder, realiseret i forhold til de tyske passiv-hus principper.

For at leve op til de tyske passiv hus kriterier, med en rumopvarmning der ikke overstiger 15 kWh/m² pr. år, var det nødvendigt at rekvirere tyske lavenergi vinduer med en dokumenteret U-værdi på 0,8 W/m², og en individuel kun 26 cm tyk Ecovent-varmegenvindingsenhed for at opnå en ”tør” varmegenvinding på 85%, sammen med et lavt elforbrug. For to af lejlighederne blev ventilationsluften genopvarmet i jorden.

Lejlighederne udnyttede et 28m² fælles solvarmeanlæg og individuelle 240 liters DHW-tanke. Der blev brugt en jordvarme varmepumpe i kombination med luft- og gulvvarme. Det blev tilpasset solcelle-elektricitet fra et 5kWp solcellesystem på taget, for at opnå en årlig CO²-neutral opvarmningsprojektering.

Med et beregnet opvarmnings- og varmt vands energiforbrug på 23kWh/m² pr. år, elektricitetsforbruget til varmepumpen med COP på 3,5 vil det kun blive 23/3,5= 6.5kWh/m². Det er det samme, som den årlige solenergi produktion, som er 4,250 kWh eller 6.6 kWh/m² pr. år.

Erfaring

Erfaringerne med passivhus projektet i Næstved har været rigtig gode. Særligt det balancerede HRV system er beboerne meget glade for. To familier erklærede, at de har undgået astmatiske symptomer siden de flyttede ind i lejlighederne.

På grund af den, på det tidspunkt, begrænsede viden omkring passivhuse i Danmark, og den generelle energipolitik, var det meget svært, at få finansieret dels projektet og få støtte til den efterfølgende monitorering og opfølgning.

Men monitoreringen fra foråret 2007 viste, at det havde været muligt at opnå et resultat meget tæt på det forventede med et energiforbrug på opvarmning og varmt vand nær 20-25kWh/m² pr. år.

Den egentlige COP værdi for varmepumpen var målt til 3.2-3.4.

Det er rimeligt sammenlignet med forventningerne.

Kilde: Green Solar Cities, Peder Vejsig Pedersen m.fl. 2014.

Bygningen er opført som en etagebolig "villa" med 8 lejligheder. Varmen tilføres fra gulvvarme i lejlighedernes køkken/alrum og dels gennem varmeflader i ventilationsanlægget.

Der benyttes individuelle ventilationsaggregater med varmegenvinding (EcoVent, R200), der har en temperaturvirkningsgrad på 85% og et meget lavt elforbrug. Til forvarmning af ventilationsluften føres indtagsluften, for nogle af boligerne, gennem jordkanaler, hvilket reducerer risikoen for frostproblemer i varmegenvindingsanlægget samt giver et kølebidrag om sommeren.

Kilde: www.byokologi.dk (FBBBs forhenværende database)



Facts om projektet

Projektadresse

Nygårdsvej 188
4700 Næstved
Danmark

Hovedområde

Solenergi

Kategorier

BIPV, Certificering, Energiforsyning, Indeklima, Mekanisk ventilation, Passivhus, Solceller, Solvarme, Varmepumpe til jord

Boligtype

Blandet

Bebyggelsestype

Tæt/lav

Ejerforhold

Almene lejeboliger

Relaterede projekter

Den blå Diamant Skive Rådhus, Det vedligeholdelsesfri hus, type A, Fiskens Kvarter Albertslund, Galaksen, Green Solution House, Lærkehaven afdeling 33, Lærkehaven afdeling 35, Mini CO2 Typehuset, Øgadekvarteret, Ryesgade 30, Søpassagen, Sundevedsgade, Upcycle house