[ Dansk | English ]
{{ getBasketItemCount() }}

Langenkamp

Artikel oprettet: 01.03.16


Villa Langenkamp er en minimalistisk familiebolig i grønne omgivelser.

Projektbeskrivelse

 Bygherren, som også er arkitekten, ønskede et hus optimeret til den tyske passivhus-standard formuleret i 1992 i Darmstadt. Det vil sige et hus med optimalt indeklima og minimalt energibehov til både drift og familiens privatforbrug til belysning, køleskab, TV mv.

Huset har en let trækonstruktion på et randfundament. Facaden er højisoleret med en udvendig beklædning af sortmalede brædder med skrå affasning for effektiv afledning af vand. Fine gerede hjørnesamlinger og sirlige mønstre af skruehoveder på brædderne gør huset præcist og smukt. Store vinduespartier i alle rum og store skydedørspartier i den sydvendte facade sikrer et overdådigt lys i værelser, opholdsrum og køkken, som samtidig beskyttes mod overophedning af udvendige elektriske aluminiumspersienner, der er skjult i trækonstruktionen.

Planen er enkel med en midterakse på langs, som åbner sig mod de store fællesrum, stue og køkken mod vest og de mere lukkede værelser mod øst.

Huset er Passivhaus certificeret.

Organisering

Information om dette projekt er hentet fra Miljøstyrelsens bygningsark. Bygningsarkene er udarbejdet af en projektgruppe under ledelse af Teknologisk Institut for Miljøstyrelsen med midler fra MUDP. Bygningsarkene er projektgruppens bud på eksempler over danske byggerier med fokus på bæredygtighed. Kontaktperson for Miljøstyrelsen er Miljøteknologienheden (Signe Kromann-Rasmussen: sikro@mst.dk eller Helle Winther: hpe@mst.dk) og for Teknologisk Institut, Kasper Lynge Jensen (kalj@teknologisk.dk). Projektgruppen består af Teknologisk Institut, AplusB, Tæthus, Det Økologiske Råd, Bygherreforeningen og KommunikationsKompagniet.

Vurdering og beskrivelse af bæredygtighed

At huset er passivhaus certificeret giver både garanti for lavt energibehov og for godt indeklima. Bygherrens yngste barn blev da også fri for sin astma efter indflytning i det nye hus.

  • Den lette trækonstruktion og de industrielt producerede elementer af FSC-certificeret træ resulterer i en lav miljøbelastning, som dog øges med valget af aluminium til vinduesrammer. Valget sikrer til gengæld nem vedligehold
  • Store dele af huset kan dekomponeres og genbruges/ genanvendes
  • Huset opvarmes via et jordvarmeanlæg med en varmepumpe, som suppleres med et solvarmeanlæg på det flade tag
  • En passiv solvarmevæg på 10 m2 mod syd fremtræder som et vinduesparti med et rødmalet tykt felt af cellulose med kanaler, som leder varmen ind til bagvæggen. Teknologien stammer fra Østrig, men effekten er vanskelig at dokumentere
  • Det komprimerede hus udnytter arealet effektivt med store regulære rum
  • Et mekanisk balanceret ventilationsanlæg med varmegenvinding, materialevalget og muligheden for udvendig effektiv solafskærmning sikrer det gode indeklima

undefined



Facts om projektet

Projektadresse

Tigervej 26
8400 Ebeltoft
Danmark

Kontaktpersoner

Navn: Signe Kromann-Rasmussen (Miljøstyrelsen)
Email: sikro@mst.dk

Hovedområde

Energiforbrug og produktion

Kategorier

Indeklima, Luftkvalitet, Lyd, Lys

Boligtype

Familiebolig

Bebyggelsestype

Enfamiliehus

Ejerforhold

Privatejet

Brugsforhold

Familiebolig

Entreprenør

  • Ökologisher Holzbau Sellsted

Rådgiver

Bygningsareal, etager

230 m2, Jf. BBR

Energiklasse

BR08 - LE2015 og A+ passivhus

Opvarmningsform

Varmepumpe

El-produktion type

Solceller

Varmeproduktion type

Solfangere

Relaterede projekter

Masteskurene og Mærsehuset

Klimaskærm

LCA

Beskrivelse af konstruktionen

Ydervæggens samlede miljøbelastning fremgår af graferne til venstre. Miljøbelastningen er beregnet for en periode på 50 år ud fra ydervæggens opbygning og U-værdi.  Ydervæggen har en U-værdi på ca. 0,11 W/m²K og en samlet tykkelse på ca. 520 mm.

Global opvarmning (GWP)
(Kg CO2-ækv./m2 ydervæg)

Materialer Drift Total
Beregnet 40,3 72,6 1129
Reference 2010 65,4 173 827
Reference 2015 67,2 129,1 1963
Reference 2020 70,6 88,1 1587

Nedbrydning af ozonlaget (ODP)
(E-06 kg R11-ækv./m2 ydervæg)

Materialer Drift Total
Beregnet 6,96 3,58 1054
Reference 2010 5,28 0,0786 1314
Reference 2015 4,11 0,0587 998
Reference 2020 3,47 0,0401 748

Ydervæggen består af følgende materialer:

27 mm træbeklædning af lærk, 25 mm afstandsliste af træ, 16 mm træfiberplade, 360 mm glasuldsisolering inkl. I-bjælke af træ, 15 mm OSB-plade, 60 mm afstandsliste af træ, 12,5 mm gipsplade